"W dzisiejszej podróży zawitamy do krainy, w której rosną bananowce, dające przepyszne owoce. Miejscowa ludność zwykła je wędzić, żeby przedłużyć ich trwałość i nadać im charakterystyczny aromat. Mieszkańcy warzą też z nich piwo, które udało mi się dostać."
Tak pewnie brzmiałby opis Bananów na rauszu, gdyby uwarzył je browar Kormoran. Jednak jest to wyrób świętochłowickiego Redena, o którym słyszałem bardzo dobre opinie.
Reden, zachwycony sukcesem Polskiej pszenicy, czyli Weissbiera na płynnych polskich drożdżach z Fermentum Mobile, postanowił dodać do receptury słód wędzony. Wynikiem tego jest piwo w stylu nazywanym Rauchweizen, za którego wzór uznawany jest egzemplarz ze Schlenkerli.
Jest to też kolejne piwo z listy najlepszych polskich piw wg ratebeera, obecnie na 41. miejscu w całej kategorii Smoked.
Reden Świętochłowice, Banany na rauszu
Weissbier (Smoked)
Ekstrakt 12%
4.6% alk.
Termin do 21.01.2016
7.10zł - 0.5l
Skład:
- słody
- pszeniczny
- karmelowy
- jęczmienny wędzony
- chmiele
- Columbus
- Saaz
- drożdże FM-41
Aromat: Ogniskowa wędzonka i goździki. W szkle pojawiają się również słodkie banany.
Barwa: Jasny bursztyn. Prawie klarowne.
Piana: Drobna, bardzo ładna pomimo niezbyt dużej obfitości.
Smak: Przyjemne, bananowe i goździkowe nuty weizena z lekkim muśnięciem wędzonką w tle. Wyróżnia się również delikatny smak i goryczka chmielowa. Wysycenie raczej wysokie, takie jakie powinno być w weizenie.
Podsumowanie: Przyjemny, lekko podwędzany weizen z zaznaczonym charakterem chmielu. Nie nazwałbym go odkryciem roku, ale warto je spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz