niedziela, 31 maja 2015

Browar w Grodzisku, Bernardyńskie

Bardzo smakowało mi odrodzone Grodziskie z odrodzonego browaru w Grodzisku. Może trochę mniej podeszły mi Piwa Naturalne, czyli tak naprawdę Grodziskie z sokiem, ale zapewne nie jestem grupą docelową tego wynalazku. Jak będzie z mocniejszą wariacją na temat Grodziskiego z prawie dwa razy wyższym ekstraktem? Jako smoke-head czuję, że dobrze.


Browar w Grodzisku, Bernardyńskie
Double Grodziskie
Ekstrakt 13
6.5% alk.
Warka do 30.01.2016
4.20zł - 0.4l

Skład:
- słody
   - pszeniczny suszony dymem dębowym
   - jęczmienny pilzneński
   - pszeniczny
- chmiele
   - Magnum
   - Lubelski
- drożdże "grodziskie"

Aromat: Wyraźnie słodowy z wyczuwalnymi bananowymi estrami. Do tego trochę delikatnej wędzonki. Pełniejszy w aromacie niż podstawowa wersja.
Barwa: Jasnożółte, lekko opalizujące.
Piana: Na początku wysoka, na trzy palce, dość szybko dziurawi się i opada.
Smak: Podobnie jak w aromacie: sporo słodowości i bananowych estrów. Wędzonka wyraźnie wyczuwalna, ogniskowa, przyjemna. Do tego czuć w posmaku niewielką, ale istniejącą goryczkę chmielową. Tak jak pierwowzór bardzo pijalne i orzeźwiające.

Podsumowanie: Mocniejsza wersja Grodziskiego okazała się... mocniejszą wersją Grodziskiego. Więcej słodu, trochę więcej wędzonki, ale pijalność tego piwa została, a nawet dobrze zrobiło mu trochę więcej ciała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz