czwartek, 14 maja 2015

Koníček [Inne Beczki], Topaz

Dzisiaj piwo ze stosunkowo nowego browaru kontraktowego Inne Beczki, warzącego w Czechach, w browarze Koníček. Jak wiadomo, w Polsce moce produkcyjne dla kontraktowców zaczynają się powoli kończyć, w browarach brakuje miejsca, więc craftowcy szukają szczęścia za granicą. Czy to browar Ninkasi warzący na Litwie, czy to właśnie Inne Beczki.
Piwo na etykiecie jest opisane jako American Weizen (nie American Wheat), czyli mamy tu zapewne niemieckie piwo pszeniczne z amerykańskimi chmielami. Jednak w tym wypadku nie do końca amerykańskimi, bo użyto tu tytułowego chmielu Topaz pochodzącego z Australii i czeskiej odmiany Sladek. Dziwię się Innym Beczkom, że nie poszli za modą na nazywanie stylu piwa jak największą ilością słów i nie jest to Australian-Czech Hefeweizen (ewentualnie jeszcze Polish, bo przez Polaków uwarzone).

Skład:

- słody pszeniczny, pilzneński
- chmiele Topaz, Sladek
- drożdże

Koníček [Inne Beczki], Topaz
American Weizen
12°Blg
4.8% alk.
Warka do 10.06.2015
8.10 zł - 0.5l

Aromat: Głównie banany. Przyjemne, słodkie banany. Jest to kolejne piwo pszeniczne, w którym wyczuwam aromat taki jakby rybi, mięsny (?). Chmielu nie wyczuwam, jest za to leciutki alkohol, dziwna sprawa przy stosunkowo niskoprocentowym piwie. 
Barwa: Piękne, lekko zamglone złoto.
Piana: Niewysoka i nietrwała. Bąbelki średniej wielkości, jak na weizena trochę słabo.
Smak: To, co powinno być w weizenie, czyli banan i goździk. Podane w dużej pełni. Jak na dwunastkę, piwo jest aż niewiarygodnie pełne w smaku. Wysoko wysycone, orzeźwiające, bardzo dobre. Nawet w posmaku jest lekka goryczka, chociaż od American Weizena spodziewałbym się więcej smaku chmielowego.

Podsumowanie: Troszkę Inne Beczki przekombinowały z nazwą stylu. Wystarczyło napisać Weizen. W tej kategorii piwo spisuje się bardzo dobrze, może troszkę kuleje piana, ale to jest do poprawy. Jeśli mamy się upierać przy tej amerykańskości, to jak bym jednak sypnął trochę więcej tego chmielu. Co nie zmienia faktu, że mamy do czynienia z bardzo dobrym pszeniczniakiem, który idealnie pasowałby do posiłku w ciepłe dni, których w najbliższym czasie będzie tylko przybywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz