poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Shepherd Neame, Bishops Finger

Bitter to ewidentnie symbol angielskiego piwowarstwa. Wysoce pijalne, słodowe piwa są chętnie konsumowane litrami w angielskich pubach przez tamtejsze starsze pokolenie. Przez zwolenników piwnej rewolucji uważane za nudne, jednak według mnie każdy styl piwa zasługuje na szacunek, a jego fani na zrozumienie. Każdy lubi co innego.

Osobiście do tego stylu mam ambiwalentny stosunek, bo z jednej strony jestem miłośnikiem amerykańskich chmieli i nietypowych piw, a z drugiej nie zawsze mam ochotę, żeby piwo wgniatało mnie w ziemię. Bitter jest od tego, żeby po męczącym dniu pracy mógł Ci powiedzieć "Dobra robota stary". 

Zasadniczo wyróżniamy trzy rodzaje bitterów ze względu na zawartość alkoholu : Ordinary Bitter, Best Bitter i Strong Bitter (zwany również ESB - Extra Special Bitter). Bishops Finger zaliczamy do tego ostatniego. 

Nazwa piwa (dosłownie palec biskupa) wzięła się od popularnych w Anglii drogowskazów w kształcie palca, wskazujących pielgrzymom grobowiec Thomasa Becketa w Canterbury. 

Shepherd Neame jest najstarszym browarem w Wielkiej Brytanii, warzy swoje piwa od 1698 roku.

Bishops Finger jest pierwszym mocnym piwem warzonym w Shepherd Neame po akcji racjonowania słodu przez rząd brytyjski w latach 50. oraz jednym z pierwszych butelkowanych piw na Wyspach (od 1958). Jest ono objęte w Unii Europejskiej Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

W 2003 roku browar uchwalił Bishops Finger Charter, która określa szczegóły warzenia piwa. Oto kilka przykładów:

- piwo może być warzone wyłącznie w piątki przez głównego piwowara
- co tydzień jeden z członków rady nadzorczej browaru musi spróbować piwa, żeby sprawdzić jego jakość
- do jego warzenia można używać wyłącznie wody ze źródeł hrabstwa Kent, jęczmienia uprawianego przez Roddy Loder-Symonds na Denne Hill Farm w Womenswold oraz chmielu East Kent Goldings uprawianego nie dalej niż 30 mil (~50 km) od browaru.

Shepherd Neame, Bishops Finger

Strong Bitter
5.4% alk.
3.49 zł - 0.5l

Aromat: Owoce leśne, karmel, toffi, czekolada. Bardzo przyjemny, dość intensywny aromat.
Barwa: Ciemna miedź, przejrzyste.
Piana: Raczej niska, chociaż jak na bittera dość obfita. Drobna, beżowa.
Smak: Na pierwszym miejscu słody, zarówno jasne, jak i karmelowe. Całkiem przystępna goryczka, podobnie jak w aromacie nuty borówek. Piwo jest bardzo nisko nasycone, gładkie, super pijalne.

Podsumowanie: Czegoś takiego oczekiwałbym w angielskim pubie. Gładkie, pijalne, lekko karmelowe piwo, które oferuje coś więcej niż typowy jasny lager.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz