czwartek, 3 września 2015

Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrek z Bagien Belgian Pale Ale

Nowy Piotrek z Bagien z browaru Jan Olbracht Rzemieślniczy jest drugim piwem uwarzonym przez finalistów konkursu Kuźnia Piwowarów. Pierwszego (American Amber Ale) nie próbowałem, a to pojawiło się tu z powodu dostępności w Intermarche (nie mam obecnie dostępu do specjalistycznych sklepów piwnych).

Tak więc mamy tu do czynienia z klasycznym piwem w stylu belgijskim, a tego trochę było ostatnio na blogu, więc nie będę się za dużo rozpisywał. Styl średnio ciekawy, ale spróbować warto. 

Piwo zostało uwarzone przez i według receptury Mariusza Karpińskiego.

Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrek z Bagien Belgian Pale Ale
Belgian Pale Ale
14% ekstraktu

5.9% alk.
27 IBU
Termin do 10.01.2016
6.99zł - 0.5l

Skład:
- słody
   - pale ale
   - Château Biscuit
   - pszeniczny
   - Abbey
   - Carapils
- chmiele
   - Hallertau Tradition
   - Hallertau Hersbucker
   - Saaz
   - Cascade
- drożde Wyeast Belgian Ardennes 3522

Aromat: Autentycznie pierwsze skojarzenie - pasztet. Czyżby tak dziwnie objawiały się fenole? Trochę też jakby benzyna - siarka? Drożdże są tu zdecydowanie na pierwszym planie i trochę męczą. Czuć też słodowy aromat - głównie ciasteczka, herbatniki. W tle delikatny cytrusowy aromat, chyba od chmielu Cascade.
Barwa: Herbaciane, zamglone. 
Piana: Niska, drobna, słaba trwałość. Praktycznie nie krążkuje.
Smak: Tutaj też jakby pasztet. Ale oprócz niego wyczuwalna goryczka chmielowa. Dość mocna podbudowa słodowa, niskie wysycenie. Przez to piwo jest dość gładkie. Po chwili również wychodzą cytrusy.

Podsumowanie: Gdyby nie ten pasztet i benzyna, to byłoby fajnie. Nie wiem, czy to coś się nie udało z fermentacją, czy piwo było przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze. Ciężko mi powiedzieć, jak powinno faktycznie smakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz