piątek, 11 września 2015

Wąsosz, Albert

Ataku Wąsosza na scenę craftową ciąg dalszy. Z poprzednich ich piw byłem bardzo zadowolony, więc domyślacie się zapewne, że na to również cieszy mi się micha.

Albert jest owocem mocnego chmielenia wszystkiego, co się tylko da. W tym wypadku, ofiarą padł Weizen (albo Weissbier, jak kto woli). 

Klasyczne niemieckie piwo pszeniczne z mocnym, drożdżowym aromatem opisuje się zwykle jako zawierające nuty bananów oraz goździków. Z amerykańskim chmielem Mosaic, zwanym Citrą na sterydach, tworzy zapewne wybuchową mieszankę. Docenili to użytkownicy ratebeera, którzy umieścili Alberta na 33. miejscu w kategorii German Hefeweizen.

Etykieta zawiera chyba błąd, bo w składzie nie podano słodu pszenicznego.

Wąsosz, Albert
Weissbier (American)
Ekstrakt 12.8%
4.9% alk.
30 IBU
Termin do 26.01.2016
5.49 zł - 0.5l

Skład:
- słody
   - pilzneński
   - monachijski
   - karmelowy
   - (pszeniczny?)
- chmiele
   - Mosaic
- drożdże

Aromat: Głównie aromaty typowe dla weizena - goździk, guma balonowa, lekkie banany. Wyczuwam też melona, papaję, czyli chmiel amerykański jest.
Barwa: Jasnożółte, lekko mętne.
Piana: Jasnobeżowa, drobna, obfita. Niestety, dość szybko się dziurawi.
Smak: Połączenie tego, co lubię. Banany, słodycz, ale też wyczuwalna goryczka chmielowa. 

Podsumowanie: Tak wyobrażałbym sobie wzorzec American Weizena. Obficie nachmielone, mocno drożdżowe, orzeźwiające, jednak skomplikowane piwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz